VAD ÄR SPEEDWAY?

Speedway är en motorsport där man tävlar med motorcyklar på en doserad rundbana. Underlaget består huvudsakligen av grus med inblandning av lera eller lerskiffer.

Motorcyklarna är enväxlade, encylindriga på 500cc och drivs av alkohol (metanol), vilket ger minimala utsläpp. Racingoljan (som också ger den karaktäristiska speedwaydoften) är vegetabilisk.

Accelerationen är snabbare än en Formel1-bil, men ändå så har en speedwaycykel INGA BROMSAR! Förarna kontrollerar kurvorna med hjälp av sladd.

SPEEDWAY - REGLER

 
 • Fyra förare ställer upp i varje lopp (heat), var och en bär olika färger på hjälmarna – röd, blå, vit eller gul. Föraren i rött startar på insidan i spår ett, med blått från spår två, vitt på spår tre och gult ställer upp i spår fyra på utsidan.

 • Nedräkningen till heatet börjar när FIM-domaren startar tvåminutersklockan. Vid slutet av denna två minuters deadline måste förarna vara vid startgrinden och redo att tävla – annars riskerar de att bli diskvalificerade.

  Vid en omstart på grund av otillfredsställande start så har tävlingsledaren möjlighet att minska tiden till en minut.

 • När de fyra förarna har ställts upp av startassistenten, så tänder domaren grönt ljus för att ställa förarna under startorder. Grinden kommer sedan att släppas av en slumpgenerator.

 • Om förarna rör vid startbanden/tejpen så diskvalificeras de. Om en förare bedöms av domaren ha rört sig innan grinden lyftes, så får de en officiell varning. Om de flyttar eller rör vid tejpen/grinden igen under samma Speedway GP-evenemang så diskvalificeras de automatiskt.

När startgrinden lyfts så börjar en intensiv minut av action när fyra förare kämpar i fyra intensiva varv.
 
 • Om en eller flera förare faller och loppet stoppas, diskvalificerar FIM-domaren den förare som de anser ha orsakat avbrottet. Om incidenten inträffar i den första svängen så har domaren möjligheten att bjuda in alla åkarna för omstart.

 • Om en förare korsar den vita inre linjen helt med båda hjulen eller lämnar banan, så bedöms föraren ha dragit sig tillbaka från loppet – såvida man inte lämnade banan för att vidta nödvändiga undvikande åtgärder (t.ex. för att undvika att träffa en annan förare som har kört omkull).

Foto: Magnus Strömsten

SGP-FORMATET - GRUNDERNA

 
 • Varje omgång av FIM Speedway Grand Prix har 16 förare som tävlar mot varandra i 20 högintensiva heat.

 • Varje heat har fyra förare som kör fyra varv på banan – och komprimerar all action inom EN MINUUUT.

 • Den vinnande föraren i varje heat får tre tävlingspoäng, med två poäng för andra plats, en poäng för tredje plats och noll poäng för sista platsen, eller om man diskvalificeras alternativt misslyckas med att komma i mål.

MOT FINALEN & SEGER

 
 • De åtta förarna som har flest poäng i grundtävlingen går vidare till två semifinaler.

 • Föraren som ligger etta och tvåa i varje semifinal tar sig vidare till finalen.

 • Vinnaren av finalen är vinnaren av FIM Speedway Grand Prix.

VÅRA TITELSPONSORER SGP, SGP2 & SGP4 2024:
VÅRA PARTNERS 2024:
PROMOTORNS SAMARBETSPARTNERS 2024:
Translate »